JellyPages.com

YOU & ME..

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, 26 March 2013

Cita-cita..Impian..Memajukan Diri..

Ya..saya seorang kerani sekolah..

Fakta ini mungkin biasa..mungkin juga tak disangka..

setelah SPM, aku sambung belajar kat Pusat Matrikulasi Kolej Taj, program matrikulasi bawah KPM..amik Sains Hayat..tapi bila time nak isi borang UPU..kebanyakkan pilihan aku multimedia, IT, sains komputer..masa nie chu aku seorang cikgu dok nasihat aku suh amik perguruan..tapi aku  mengabaikan nasihat dia..dengan alasan aku xminat jd cikgu..aku amik IT sume sebab aku nk keje opis..bila dapat je panggilan dari universiti..aku dapat Sains Komputer kat USM kampus induk..dari 2002 sampai 2005..aku grad 2006..pointer xbagus sgt..xteruk sgt..so so ja..

Lepas abis study..aku xsmpat menganggur..aku start keje ngan WSL..company yang handle sistem untuk SUKMA yang dibuat kat Kedah..aku sempat keje lebih kurang 4 bulan..then aku pi keje di P2i Online di Cyberjaya..yg nie mmbr usm, ema rekemen..aku keje di P2i dari pekerja kontrak smpi la ditawarkan tetap..2006 sampai 2008..bila aku ditawarkan jawatan tetap, aku dapat keje gomen..sebagai kerani di kedah..mak ayah aku mmg suka la aku blik duk kedah..aku terima sebab ingat bila dah masuk gomen senang nk naik ke jawatan yang sesuai ngan degree..lagipun mak ayah aku sebagai pekerja gomen telah menerangkan dengan panjang lebar kelebihan keje gomen..bila dah masuk gomen nie, baru aku tau..bukan mudah nak ke jawatan yang gred lebih tinggi..huhu..meh aku nak list pro dan cons keje gomen and private..

Kelebihan :
  • Cuti banyak dan senang
  • Ada pencen
  • Nak beli rumah, ada pinjaman kerajaan
  • Kalau masuk hospital, ble pakai GL
  • Nak wat personal loan senang (sgt xbagus tau yang nie...hehe..)
  • Kerajaan duk bagi duit saguhati, bonus
Kekurangan :

  • Waktu bekerja ble dikatakan xckup berbanding masa keje swasta..huhu..dulu masa keje swasta, masuk kul9 pg terus wat keje sampai lunch hour kul1..breakfast siap-siap before masuk kul9 td..lunch hour sejam guna sebaik2nya..kul2 sharp smbung keje..tapi bila keje gomen, aku ada mencuri masa..(berdosa ok..walaupun skit..lama-lama curi..jadi bukit la dosa tue..)
  • Kalau rasa nk kepuasan bekerja..eloklah keje ngan private..bukan bermaksud keje ngan gomen nie xde kepuasan keje..cuma dengan private..banyak cabaran..contohnya paling mudah Pegawai Teknologi Maklumat vs Software Engineer..kalau Pegawai Teknologi Maklumat selalunya pi meeting, wat keputusan pasal sistem, pasal bidang2 berkaitan IT..sistem slalunya beli dari luar, tinggai nak maintain ja..kalau Software Engineer kat private..memamg develop sistem dari mula sampai abis..so klu orang yang inginkan cabaran, nak mantapkan skill..mmg kena keje ngan private..(kalau pendapat aku mengguris ati sapa-sapa..sori la ye..)
  • Bonus private lg masyukkk..hahaha
so far..nie yang terlintas di pikiran aku masa taip entry nie..ada lagi kot..

seriously, aku kdg2 rindu nak pecah otak develop sistem..rindu kat coding-coding..tapi aku dh pilih masuk gomen..aku kena redha n cari solution lain untuk memajukan diri..aku xboleh sekadar berpuas ati dengan keje aku sekarang..

so far ada 2 cara je aku ble ambil untuk buat anjakan paradigma..

1) amik exam untuk masuk skim n27..secara kpsl



2) apply jawatan gred 41 melalui spa


aku berdoa moga Allah murahkan rezeki aku naik gred sebelum umur 35 tahun..amin..



1 comment:

  1. All the best syaz...

    Sebagai sebuah hadis qudsi ertinya:
    Allah menyebut : aku berada di atas sangkaan hamba-hambaKu, dan aku bersama mereka apabila mereka mengingatiKu (Riwayat Muslim)

    Sebahagian riwayat lain pula berbunyi :-
    Erti : aku berada di atas sangkaan hamba-hambaKu, sekiranya mereka bersangka baik, maka akan ditunaikan, jika mereka bersangka buruk, turut akan ditunaikan ( Riwayat Ahmad, Ibn HIbban)

    ReplyDelete