JellyPages.com

YOU & ME..

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, 26 March 2013

Cita-cita..Impian..Memajukan Diri..

Ya..saya seorang kerani sekolah..

Fakta ini mungkin biasa..mungkin juga tak disangka..

setelah SPM, aku sambung belajar kat Pusat Matrikulasi Kolej Taj, program matrikulasi bawah KPM..amik Sains Hayat..tapi bila time nak isi borang UPU..kebanyakkan pilihan aku multimedia, IT, sains komputer..masa nie chu aku seorang cikgu dok nasihat aku suh amik perguruan..tapi aku  mengabaikan nasihat dia..dengan alasan aku xminat jd cikgu..aku amik IT sume sebab aku nk keje opis..bila dapat je panggilan dari universiti..aku dapat Sains Komputer kat USM kampus induk..dari 2002 sampai 2005..aku grad 2006..pointer xbagus sgt..xteruk sgt..so so ja..

Lepas abis study..aku xsmpat menganggur..aku start keje ngan WSL..company yang handle sistem untuk SUKMA yang dibuat kat Kedah..aku sempat keje lebih kurang 4 bulan..then aku pi keje di P2i Online di Cyberjaya..yg nie mmbr usm, ema rekemen..aku keje di P2i dari pekerja kontrak smpi la ditawarkan tetap..2006 sampai 2008..bila aku ditawarkan jawatan tetap, aku dapat keje gomen..sebagai kerani di kedah..mak ayah aku mmg suka la aku blik duk kedah..aku terima sebab ingat bila dah masuk gomen senang nk naik ke jawatan yang sesuai ngan degree..lagipun mak ayah aku sebagai pekerja gomen telah menerangkan dengan panjang lebar kelebihan keje gomen..bila dah masuk gomen nie, baru aku tau..bukan mudah nak ke jawatan yang gred lebih tinggi..huhu..meh aku nak list pro dan cons keje gomen and private..

Kelebihan :
  • Cuti banyak dan senang
  • Ada pencen
  • Nak beli rumah, ada pinjaman kerajaan
  • Kalau masuk hospital, ble pakai GL
  • Nak wat personal loan senang (sgt xbagus tau yang nie...hehe..)
  • Kerajaan duk bagi duit saguhati, bonus
Kekurangan :

  • Waktu bekerja ble dikatakan xckup berbanding masa keje swasta..huhu..dulu masa keje swasta, masuk kul9 pg terus wat keje sampai lunch hour kul1..breakfast siap-siap before masuk kul9 td..lunch hour sejam guna sebaik2nya..kul2 sharp smbung keje..tapi bila keje gomen, aku ada mencuri masa..(berdosa ok..walaupun skit..lama-lama curi..jadi bukit la dosa tue..)
  • Kalau rasa nk kepuasan bekerja..eloklah keje ngan private..bukan bermaksud keje ngan gomen nie xde kepuasan keje..cuma dengan private..banyak cabaran..contohnya paling mudah Pegawai Teknologi Maklumat vs Software Engineer..kalau Pegawai Teknologi Maklumat selalunya pi meeting, wat keputusan pasal sistem, pasal bidang2 berkaitan IT..sistem slalunya beli dari luar, tinggai nak maintain ja..kalau Software Engineer kat private..memamg develop sistem dari mula sampai abis..so klu orang yang inginkan cabaran, nak mantapkan skill..mmg kena keje ngan private..(kalau pendapat aku mengguris ati sapa-sapa..sori la ye..)
  • Bonus private lg masyukkk..hahaha
so far..nie yang terlintas di pikiran aku masa taip entry nie..ada lagi kot..

seriously, aku kdg2 rindu nak pecah otak develop sistem..rindu kat coding-coding..tapi aku dh pilih masuk gomen..aku kena redha n cari solution lain untuk memajukan diri..aku xboleh sekadar berpuas ati dengan keje aku sekarang..

so far ada 2 cara je aku ble ambil untuk buat anjakan paradigma..

1) amik exam untuk masuk skim n27..secara kpsl



2) apply jawatan gred 41 melalui spa


aku berdoa moga Allah murahkan rezeki aku naik gred sebelum umur 35 tahun..amin..



Kronologi Kelahiran Adam Irfan - Part 2

sambungan dari part 1

bila dr anuar dh decide nk czer, minta dia tunggu en.hubby sampai..tp dr anuar xmau tunggu dah..sbb dia kata jantung baby tgh ok..klu tunggu, takut jantung baby lemah..so xde pilihan,  xble nk tunggu en.hubby..msg en.hubby bgtau nk czer n say sorry xsmpat tunggu dia sampai..then call bgtau mak n ayah..diaorg dh blik rumah..bru je smpai..kna ptah blik ke INS....masa nie perasaan bercampur baur..takut dan sedih..sedih sebab en.hubby xde skali..mmg termengangis..huhu..msg adik, yati n bff, tiah bgtau kna czer..diaorg reply..bg support..rsa ok skit..pastue mak ayah smpai..nurse bg borang nk kna tandatangan untuk czer..salam ayah..salam n peluk mak..masa peluk mak mmg xble tahan dh..im crying..mak pun sama..mak keluar dr LR..aku dh tenang ckit..tunggu diaorg tolak masuk OT..

9.00pg..

Masuk OT..nurse prepare untuk czer..dr bius mai untuk bius..serius yang nie mmg ngeri..sbb aku dgr mcm2 pengalaman org ambil epi, bius untuk czer..tp alhamdulillah..dr ridhwan jaya mmg the best..aku tak rasa pun dia cucuk..tau2 kaki rasa berat dan xble angkat..pastue dia sembang2..aku tanya dia..dh nk mula ke..sebab rasa ada orang duk wat sumthing kat perut..skali dr ridhwan jaya nie panggil dr anuar..la dr anuar dh ada dh..bila masa dia masuk aku xsdar pun..sepanjang proses tue..mulut aku xabis-abis baca 

La ilaha illa anta, Subhanaka, inni kuntu minaz zhalimin" ~ "Tiada Tuhan melainkan Engkau (ya Allah)! Maha Suci Engkau, Sesungguhnya aku adalah dari orang-orang yang menganiaya diri sendiri."

dan ayat kursi..

then sayup-sayup aku dengar dr anuar azan dan sayup-sayup tangisan baby..alhamdulillah..at that moment i knew baby dh safely keluar dari perut..mmg sgt precious..Ya Allah..xtergambar dengan kata-kata..bila dr anuar pas baby untuk dibersihkan..dia menangis sangat kuat..aku menangis sama..then nurse bawa tunjuk baby kat aku..tunjuk jantina..dan bawa baby keluar untuk diazankan oleh tok wan dia..kul9.50 pagi..sumenya selesai..aku ditolak keluar dari OT..

Wednesday, 20 March 2013

Puding Marble..I like...

Sebelum mula keje..meh nk kongsi resepi puding marble..mmg faveret aku nie..resepi nie adik iparku punya..masa baru2 kahwen..aku selalu makan ja dia buat..lama2 minta resepi n try wat sendiri..dh 3,4 kali try..kdg2 ok..kdg2 terlembik sikit..kdg2 berketul2..so teknik kena betul..


image ihsan pak cik gugel

Bahan-bahan :

Agar-agar 25g
Air
Gula Secawan
Tepung Kastard 4 Sudu Besar
Tepung Jagung 8 Sudu Besar

Susu Cair 1 tin
Telur sebiji
Butter 1 Sudu besar
Coklat 1/2 Cawan

Cara :

Masak agar-agar mcm biasa (agar-agar + gula + air) sehingga hancur.Perlahankan api. Dalam bekas berasingan, campur kedua-dua tepung dan bancuhkan. Tapiskan tepung yang telah dibancuh ke dalam agar-agar yang telah masak dan pastikan sentiasa dikacau untuk mengelakkan ia berketul-ketul.  Kemudian, setelah adunan hampir pekat, masukkan campuran susu yang telah dipukul bersama telur. Tutup api dan masukkan butter. Setelah butter cair, bahagikan aduan kepada dua bahagian. Satu bahagian dicampurkan serbuk coklat yang telah dibancuh (sila tapis coklat semasa mencampurkan ke dalam aduan). Satu bahagian lagi dibiarkan warna asal. Kemudian, kemudian lapiskan adunan yang berwarna koko dan kuning berselang seli dengan menggunakan senduk ke dalam loyang. Setelah siap, masukkan ke dalam peti ais. Sedia untuk dinikmati. 

Selamat mencuba..

Tuesday, 19 March 2013

Kronologi Kelahiran Adam Irfan - Part 1

Ikut buku pink..EDD aku 23.10.2012..memandangkan aku duk menyewa ngan kwn2 di sik..aku decide nak cuti awal seminggu..bukan apa..en.hubby dh la jauh nun di jb..mak ayah plak jauh di as..sob..sob..klu tetiba skit msa duk kat sik..silap2 xsmpat nk bersalin kat as..so start 14.10.2012 aku pun start cuti..

16.10.2013 - Selasa

aku pi check up kat klinik kesihatan datuk kumbar..owh..berat dh mencecah 77.6kg..gemuk ok..then lunch plan nk mkn nasi arab kat restoran mekah area tesco mergong..ajak mamet yg-ponteng-sekolah-lepas-pmr..skali msa otw..berubah pikiran..nk mkn kenny rogers plak..so kami pun pi la mkn kenny rogers..burp..alhamdulillah kenyang..ptg tue aku sepatutnya jumpa my fren cda..agen prudential aku..tp last minute cancel..dh alang2 aku tunggu dia kat wan roti canai..aku belasah roti telur and teh ais..sedap..kenyang..heaven btoi bla ble mkn tnpa takut gemuk..hahaha..masa pregnant xde istilah takut nk mkn sbb takut gemuk..but mmg aku xtakut gemuk..tp aku takut gula aku tinggi..sbb klinik kerajaan cop aku ada gdm..huhu..mlm tue mak ajak pi mkn di restoran tepi laut..mak kata mkn sebelum aku bersalin..so mlm tue mkn tomyam, ikan 3 rasa, sotong goreng tepung..burpp utk kali ketiga hari ini..alhamdulillah..msa lpas mkn..mak ada tanya..ada rasa pape tak..aku bgtau la rasa perut rasa tegang..mak kta biasa la tue..

blik dr mkn..layan fb..pastue hwuarghh..ngantuk suda..ready la nk tdo..rasa skit pinggang plak..golek sana..pusing sni..xble tdo..terasa nk terkencing..p toilet..pastue duk rsa lg.."eh..awat yg air kenc nie xble tahan2.." msuk toilet try check..kot2 air ketuban.."rsa cm ya dh nie..air nie pelik skit.."..trus kuar nk kejutkan mak ayah..msa tue terasa air mengalir ngan lajunya..sah, pasti n confirm..air ketuban dh pecah..masa nie kul2pg 17.10.2013..mak suh pakai pad..aku sempat sms en.hubby..kata dh trun air..then pi booking tiket flight jb-penang kul7.20 pg..siap email boarding pass kt en.hubby..cdangnya tunggu kul8 bru nk pi ins..tp mak xsdap ati..call mak ndak yg dh rmai cucu..hihi..tnya pndapat..mak ndak suh trus pi ins..xyah tunggu pg..so aku pun ready..pi mndi..msa nie tgk pad..air ketuban dh light green..terdetik kat ati.."baby dh berak kat dalam.." dlm 3.40pg kami gerak ke ins..masuk labour room..nurse suh tukar baju..bermula la sesi seluk..xsesakit yg dibayangkan..nurse confirmkn baby dh berak..n serviks xlembut lg..huhu..msa tue bru 1cm..nurse psang mesin ctg..jantung baby sume ok..contraction main2..mmg xberapa sakit..so duk la aku terbaring melayan perasan..pastue msg2 ngn en.hubby..dia dh ready nk pi airport..mak ayah bgtau nk blik umah dlu..aku ok je..lgpun cm lmbt lg nk bersalin..

dalam kul7 pg..dr anuar husainy mai..kena seluk utk 2nd time..lepas cek sume dr decide nk ceaser..
sbb :
1) baby dh berak
2) jalan xbuka..

to be continue..

1st entry utk 2013..

Assalamualaikum..

Im back..hehehe..mood menulis kembali..ye la..dh kasi salin baju blog..ada munge2..warna ceria..comel2..bru la semangat skit nk aktif hapdet blog..sejak berpindah ke blogspot nie..entry ble kira berapa je..msa tunang skit..lpas kwen 1..jawab tag 1..xmcm masa blog friendster dlu..rajin sungguh aku hapdet..maybe sbb masa tue tgh study..sibuk wat assignment..byk masa depan pc..skrg pun byk masa depan pc..tp skrg bz ngan keje..tak sanggup nk curi masa lebih2..takut hilang keberkatan gaji..(peringatan utk diri sndiri..)

Dah bulan Mac baru nak post 1st entry..xpa la..better late than never..

1st entry nie nak memperkenalkan buah hati pengarang jantung aku n en. hubby..yang dilahirkan pada 17 Oktober 2012 hari rabu pada pukul 9.20 pagi secara LSCS (Lower Segment Ceaserean Section) di INS Specialist Centre.

Adam Irfan Bin Mohd Shamsul
3.4kg

Nnt ada kesempatan aku hapdet kronologi kelahiran ti bambam nie..

till then..lots of love from us..