JellyPages.com

YOU & ME..

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, 28 September 2010

Persiapan menjelang 29/05/2010..

Dh lama aku tinggalkan dunia menulis blog nie..yg aku rajin..membaca blog org..best je bila bca blog b2b mmbuat persiapan..tpi aku xckup rajin berblog time nk kwen dlu..hari nie tetiba je rasa nk menulis..nk tlis hari bersejarah antara aku dan dia..hari ijab berwali..akad bersaksi..ceewah berpuitis plak..hehe..sesekali menulis..


Khamis (27 Mei 2010)

Niat awal nk siapkan bilik je utk nikah..deco sndiri je..nk jimat bdget..aku dh siap beli kain satin maroon n krim..suh chu gubah bunga..n watkan pomander ball..cadar mmg aku dh beli awal..kaler krim..pastue mak aku belikan sarung untuk bantal2 kecil..brg2 lain aku guna yg ada kat umah n pnjam dr sedara mara...hahah..punya la nk jimat..

Aku mula deco bilk mlm..dlm kul10 cmtue..nasib baik ada cousin yg tersyg..che ah n k.chaq..sgt2 bersyukur diaorg ada..k.chaq yg sarat pun siap pnjat tngga nk gantung curtain..mcm2 peristiwa la yg jdi..yg pling lwak..katil patah..tp nasib baik ada penyelamat..repairkan katil tue..stlh berhempas pulas..kul4 pg gak la kami tdo..

dan hasilnya...



Jumaat 28 Mei 2010

wlupun tdo lewat..pg tue aku bgun agak awal la..kul6.50 cmtue..ngantuk2 pun redha je la..byk bnda nk wat..bgn dr tdo..aku terpk nk wat pelamin mini..minta pndpat chaq n che ah..che ah rush pi umah tam..pnjam kerusi kayu..pasu tinggi..pi umah mak ndak pnjam pasu mekah..kain2 yg ble digunakan..haha..abis aku kutip umah sedara..kaum ibu sibuk di dapur..aku ngan che ah sbuk wat pelamin mini..aku recycle blik kain yg guna time tunang..wlupun simple..aku suka..sbb nmpak cm sweet ja..



mlm tue..kami adakan meeting family..bahagi2 tugas..pak sedara aku suh bntuk jawatankuasa..kak chik n che ah sibuk pakaikan aku inai..aku nk pkai inai smpai ke kaki..impian tue..nk pkai inai di keliling kaki bila time nikah n kwen..tdo ngan inai masih di jari..siap sarung plastik lg..hehe..kul4 pg aku bgun nk cuci inai..sbb xmrah, aku biarkn lg smpai pg..

sekian la citer mnjelang 29 mei 2010..nnt free, aku smbung citer "hari termaktubnya aku milik dia.."

Tuesday, 9 March 2010

macam-macam jenis manusia..

aku lahir kat dunia nie dh 27 tahun..b4 masuk tadika..org2 sekeliling aku hanya mak ayah,sedara mara n jiran2..aku kwn pun ngan bdk2 kat area umah aku..then aku masuk tadika..aku mula ada kwn2 yg duk jauh sket dr umah..aku mula belajar berkawan..abis tadika..aku masuk sekolah rendah..bertambah lg kwn2 aku..aku mula blajar ada kwn rapat..ada geng..lpas upsr, aku masuk sek men..masa sek men, aku mula belajar mcm2 perangai manusia..biasa la, bila dh besar..dh remaja..konflik pun mkin byk..kdg2 terasa ati ngan kwn2..sume tue asam garam kehidupan..





lpas dpt result pmr, aku smbg form4 kat syed putra..ms kat sni mmg aku btul2 blaja meaning of frienship..sbb sek asrama penuh..dr pg smpai mlm kita duk ngan kwn2..mkn, tdo, blaja, dating sume ngan kwn2..but kat syed putra mmg happiest moment..kwn2 sume best..dormmate sgt best..then after spm masuk matrik..best gak sbb classmate best..roommate best..abis matrik, aku msuk usm..life aku tetap best..enjoy..





abis blaja, aku keje kat WSL pastue p2i online..ms kat p2i aku menyewa..blaja duk ngan kwn2..kat sini aku sedar, manusia nie mcm2..cara pk..cara idup..but aku still ble survive..still happy ngan my life..then aku pndah blik kedah..keje kat sik..1st year..ok lg..sume best..2nd year, my life still best cuma muncul org2 plik..



pnjg lak pengenalan aku tuk main story..hahahha..wat im trying to post today is..aku bosan ngan manusia2 pelik yg ada di sekeliling aku..yang rasa diaorg terlalu open..yang xrasa pe yg diaorg wat tue salah..aku xkata pe yg diaorg wat tue salah..sapa aku utk judge tindakan org tue btul ke salah..cuma..kita diberi akal utk menilai baik n buruk..kita hidup dlam masyarakat yg sentiasa memerhati setiap langkah kita..jd berpk la sebelum bertindak..jgn bertindak bru berpk..



aku org kg..mak ayah aku slalu pesan supaya jg kelakuan..aku cuba wat yg terbaik wlpun sbnrnya aku nakal gak..hehe..ampun mak..ampun ayah..bila org kata aku pk cm org kg..xterbuka..aku mengaku..mmg org kg..aku kuar gak mlm..tp slalu ngan family aku..sepupu aku..klu dating, kdg2 aku blik gak kul10 mlm..tp aku jrg wat..aku xkisah klu ada org suka blik lmbat2..kul12..kul1..sbb msg2 dh besar..ble pk sndiri..tp kita tgk environment gak..klu xduk kwsn bndar, xsesuai kot blik lewat2..tmbh ank dara..org tgk xmanis..lgpun duk umah bujang..dlm kwsan masyarakat yg masih prihatin..so kna la pndai2 jg kelakuan supaya org xbercakap..

bila ada org claim aku kg..aku jeles..aku pun nk tnya..sbb aku xopen bab2 keluar mlm ke nk kata aku kg??jd org yg kata tue bndar sgt ke??kesian kat org cmnie..dia xsedar dia tue yg kg..duk kwsn yg bru nk membangun..xknal sgt pun dunia luar..bila kuar mlm2 dh terasa open sgt..apa yg nk dibanggakan klu setakat kuar di kwsn2 cmnie..pastue kata aku jeles..WTF..apa yg korang ada yg patut aku jeles??keje hebat..xguna keje hebat klu dlu pnah nyesal ngan keje tue..ada kete?bru skrg nk ada kete..yg lain2 tue rasanya xde pe pun yg hebat kat korang..

Sunday, 21 February 2010

Hajatku Tercapai..


setelah selesai sesi memilih n mencuba baju..kitaorg start plak sesi shopping brg2 hantaran utk En. Tunang..on tuesday (16/2/2010) kitaorg bergerak ke penang..plan awal nk g gurney..aku nk cari handbag..kata sesi shopping En. Tunang, apa kes lak cari handbag aku..dh alang2 pi penang, aku amik kesempatan la nk tgk handbag..sbb xdak yg berknaan lg tuk wat hntaran..dr gurney, kami plan nk gerak ke queensbay..plan awal yg akhirnya xjd cm dirancang..huhu..sbb xcukup msa..


selasa tue kami start our journey ke kulim..nk jumpa photographer En. Nasir Zin http://nasirzin.com/blog/ utk cover majlis akad nikah, sanding n bertandang..smpai kulim dlm 11.30..En. Nasir xde dia kat kedai..so En. Tunang bw aku pusing2 kilang tmpat dia keje b4 smbung degree..tgk katne umah sewa dia..tgk sek teknik dia dlu..dlm kul12.30 baru En. Nasir ada..kitaorg grak ke kedia dia..tgk2 hasil keje dia yg superb..aku suka2..hehe..mmg aku jatuh hati ngan keje dia..dia saja nk kenal customer..supaya senang nk berkerjasama nnt..kami plih cover album..borak2 rupanya dia senior time aku aktif st john dlu..kami pnah join byk xtvt anjuran st john time sek dlu..wat a small world..patut la muka dia cm knal..cuma chubby sket skrg..cm aku jga..hahahha..settle sume ngan En. Nasir, kami gerak ke penang..


tdkan aku bgtau plan awal nk g gurney dl..tp mengenangkan masa yg sgt2 singkat, kami decide trus ke queensbay..smpai dlm kul2..aku kelaparan n trus ajak En. Tunang g mkn kat The Manhattan Fish Market..1st time nk try nie..2,3 hari dh duk merengek kat En. Tunang nk try mkn sini..nie kes terpengaruh baca blog kwn2 yg duk mkn kat sini la..heheh..kami amik seafood platter for 2..bla smpai, byknya..sapa nk mkn nie..huhu..paling suka ikan..manis ja rasa..udang pun sedap..ok la mkn sini cuma klu byk sgt aku jd muak..tgk la kat atas gmbr En. Tunang tgh menikmati mknan..hehe..
lpas perut kenyan, baru best nk jln..kami masuk jusco..cr kemeja n tie tuk hantaran..baru kutahu En. Tunang tercinta nie cerewet gak memilih baju..xpe2.. kurang2 aku knal ckit cmna perangai En. Tunang..blaja menerima..tapi abis la..sbb 2 2 cerewet plih baju..dh berkenan, size lak xde..dh ada size, baju tue kotor lak..mcm2..akhirnya beli kemeja n tie padini..lupa lak aku nk snap gmbr..settle 1 benda..pastue shoe hunting lak..ada 1 nie En. Tunang berkenan, xde plak size 10..so xjd amik..dh rasa cm xde bnda nk cari kat queensbay, kitaorg decide nk g Jusco kat Bandar Perda..
Kat sini aku jumpa handbag Elle..cm ok gak design..tp blum cukup berknan..so aku xbli pun..dh byk tmpat aku cr handbag tp xjumpa2 gak..xkan nk kna trun kl kot cr handbag..pastue kitaorg grak trus ke bahagian kasut..usha2..try n finally beli..En. Tunang berkenan..lega2..settle dh kasut n kemeja..masa nk byr baru kami tau rupanya hari tue no plastic bag day..nasib beli kasut, xde la segan sgt nk usung masuk kete..hehe..bygkan la klu bli benda2 sensitif..dr Jusco Perda, kitaorg gerak ke Tesco Extra..aku nk bli brg2 ckit..dh namanya xdak plastic bag, dr dlm troli trus humban atas seat kete..xde la humban, aku letak elok2 la..ganaz sgt klu main humban ja..hehe..sblm blik, En. Tunang memakbulkan impian aku mkn prosperity burger..tp sbb xbrape lapar, aku xmkn yg double..dia je mkn yg double..then grak blik sik..xbest2..soknya keje..
demikian la bebelan aku tuk entry kali nie..

Friday, 19 February 2010

Pilih Baju..

En. Tunang blik cuti raya cina..bermula la journey nk completekan preps utk wedding..pakej aku dh booking bulan Nov lg..dh byr deposit..cuma blum decide baju, pelamin..bgtau diaorg CNY baru nk mai plih..so sabtu 13 Feb en. Tunang trun alor setar..wlpun dia smpai dr JB kul6.45 pg..tapi gagah jua mai alor setar..actually nk attend wedding kwn dia sma kat Kg Charuk Kudong, Pendang..kiranya tjuan dia trun 3 in 1 la..mkn knduri, plih baju n of coz jumpa aku..hahaha..xsure la kan..yg mana 1st priority..

En. Tunang amik aku kat umah dlm 2.30..tue pun time dia smpai dpan umah aku xsiap lg..aku bz settlekan a few thing sblm tue, kuar g bli present tuk pengantin la..kelam-kabut bila dia call dh depan umah..kmi trus g pendang ikut jln smpg jelai, bukit raya..dkat je pun g pendang dr umah aku..umah pengantin agak jauh smpai kami stop tnya org tkut silap jln..smpai2 jumpa pengantin dlu..bg present pastue mkn..lauk sedap..aku lapar sama kot..tp En. Tunang pun ckp kata sedap..mkn asing2..as usual ill survive..aku gamble je pi duk ngan mak cik mana ntah..mkn2..sembang2..En.Tunang call tnya dh sdah mkn blum..klu dh, dia nk ajak jumpa pengantin pastue calo blik..dlm kul4 cmtue kami dh grak blik alor setar..

Kami trus g Kay Collection..kat sini, aku amik baju 2 pasang..make up time mjlis kat umah aku..pelamin n meja mkn pengantin..also make up pengapit..msuk2 je aku dh jtuh ati kat 1 songket yg tgh display..berkenan sungguh..en. Tunang pun berknaan gak..pdhal sblm tue dia cm xminat songket..ok xpe..tgk2 yg lain dlu..aku cm berknaan je baju kaler merah tp En. Tunang xnk..dia xsuka pkai bju kaler merah..dia duk berknaan kaler hijau..rupanya sbb aritue aku pkai baju kurung kaler hijau..dia suka..so dia nk baju pengantin pun kaler hijau..aku xkisah aku mmg cdg2 nk wat tema hijau krim..pusing2 lastly decide nk amik songket n baju kaler hjau..baju hijau tue kebaya indon..mmg sarat ngan manik la..aku suh en. tunang snap pic..nk blik tnjuk kat parent aku la..bgtau jenny yg entertain kami, khamis kami akan dtg decide nk bju mana n pelamin mana..

Then kmi trus ke Butik Kamarul Yani..kat sini pun aku dh booking cuma xdecide nk blik cmne..kat sini make up nikah n mjlis bertandang, hantaran 9 bkas n deco bilik pengantin..so kat sini xspend masa lma sgt sbb just nk plih deco blik..en. tunang ada berkenan 1 deco tema hijau..aku rasa ok ja ngan plhan dia..

Lpas tue, dia antar aku blik umah..tunjuk kat kerabat2 aku plhan ktorg..sume suka aku amik songket n baju hijau tue..

Next daynya, aku bw mak n adik aku pi tgk baju..aku siap try skali baju hijau tue..erm ble masuk tp sebaik2nya reduce dlm 3kg lg..lg bagus la..sbb aku nmpak chubby sgt..xcun klu aku xtrunkan sket berat..xpe2..aku akan usaha sedaya upaya..chaiyo

Isninnya 15 Feb, mak ayah aku g tempah khemah..skali Pak Engku tue offer nk wat meja pengantin skali..diaorg dh bising2 suh aku pi cancel yg aku tmpah kat kay..aku jd serba-salah sbb mmg jnis aku segan nk cancel2 klu dh booking..aku ckp, khmis aku nk p confirm nk amik bju mana aku cancelkan..

tue la ceritera aku pi n En Tunang melawat butik pengantin..

Friday, 8 January 2010

sharing my preparation..

tiba-tiba mood nk menulis muncul..aku pun tgh free..while waiting for my mum utk sm2 kemas blik baru mamet..actually bilik tue dh lama n pling kcik dlm umah aku..slma nie jadi blik iron n almari baju..a few month lg akan officially jd blik mamet..sbb nape mamet perlu move from blik dia guna skrg, ialah bilik itu akan digunakan oleh aku..akan jd blik aku..so kitaorg nk plan2 kmas blik iron td..cian gak dia kna pindah sbb blik baru xde toilet n aircond..tp ayahanda dh janji nk pasang aircond kat dia..biasa la anak lelaki sorg..tkut xble tdo..panas..ngada2 btul..tp honestly aku pun cian dia tdo xde aircond..xde toilet sndiri xpe lg..dia lelaki..ckup la merepek psal blik..

nie aku nk share serba skit preparation aku..wlpun lmbt lg..tp skrg msa cpat sgt berjalan..pjam clik..pjam clik..tau2 dh dkat tarikh tue..aku dh booking pakej kat kay collection n kamarul yani..actually ada sedikit kerugian bila amik dua org make up..bdget lari beberapa ratus..tp demi memenuhi khndak atiku yg nk rasa make up both of them..kna la sacrifice sket..stlh berjanji ngan en. Tunang nk share byr..hehe..cian dia.."ala..top up ckit ja"..photographer pun aku dh book..cuma blum byar deposit..ptg2 skit la aku pi bank in..aku akan guna khidmat nasir zin..mahal gak pakej photographer skrg..tp demi kenangan untk berpuluh tahun..pejam mata ckit la..nie pun share ngan En. Tunang..haruslah..gmbr dia pun ada gak..hahahaha..tue cter psal pakej2 yg aku dh book..

hntaran baru beli perfume ja..utk hiasan lak..aku bru beli raga besi n dulang..xde tema kaler lg..tunggu en. Tunang blik raya cina nie..nk g survey pape yg patut..duit jalan cm air..pening bila pk..tp standard la..aku rasa sume org abis duit utk bnda nie..xabis duit mknanya dpt sponsor la tue..aku, sponsor dr fama ja la..

mood mengarang dh down nie..so smpai sini sja la yer..