image ihsan pak cik gugel
Bahan-bahan :
Agar-agar 25g
Air
Gula Secawan
Tepung Kastard 4 Sudu Besar
Tepung Jagung 8 Sudu Besar
Susu Cair 1 tin
Telur sebiji
Butter 1 Sudu besar
Coklat 1/2 Cawan
Cara :
Masak agar-agar mcm biasa (agar-agar + gula + air) sehingga hancur.Perlahankan api. Dalam bekas berasingan, campur kedua-dua tepung dan bancuhkan. Tapiskan tepung yang telah dibancuh ke dalam agar-agar yang telah masak dan pastikan sentiasa dikacau untuk mengelakkan ia berketul-ketul. Kemudian, setelah adunan hampir pekat, masukkan campuran susu yang telah dipukul bersama telur. Tutup api dan masukkan butter. Setelah butter cair, bahagikan aduan kepada dua bahagian. Satu bahagian dicampurkan serbuk coklat yang telah dibancuh (sila tapis coklat semasa mencampurkan ke dalam aduan). Satu bahagian lagi dibiarkan warna asal. Kemudian, kemudian lapiskan adunan yang berwarna koko dan kuning berselang seli dengan menggunakan senduk ke dalam loyang. Setelah siap, masukkan ke dalam peti ais. Sedia untuk dinikmati.
Selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment